02.12.2008 tarihinde Arte adlı bir TV istasyonunda "Die Hungerkrise"- Açlık Krizi başlıklı bir belgesel yayınlandı. Dünya çapında yaklaşık bir milyar insan (1.000.000.000 insan) açlık çekmekte ve pek çoğu açlıktan ölmektedir. Neden böyle bir durum söz konusu? Çünkü bu insanlar, bitkiler ve diğer yeşilliklerden bihaber, çoğunlukla et, süt ve yumurta üretimi mevcut (örneğin 1 kg et üretmek için yaklaşık 4-16 kg bitkiye ve 4 ila 20 ton suya ihtiyaç vardır!). Mezbahalara giden dünyadaki tüm hayvanlar, 8.7 milyar insanın, bu da şu anki dünya nüfusundan daha fazlası anlamına gelir, ihtiyaç duyduğu kaloriye karşılık gelen miktarda kalori sarf eder. Tek bir biftek, tüm gün boyunca yaklaşık 40 kişiyi beslemek için yeterli enerjiye sahiptir.
Bu filmde gösterilen bir klip:
http://www.arte.tv/de/Videos-auf-ARTE-TV/2151166,CmC=2326938.html
Bu filmde tek bir hayvan için yardım savunucusu değil, sadece uluslar arası alanda tanınan ziraat uzmanları dile getirilmektedir.
Yerli sığır tutmak, dünya çapında sera gazlarının en fazla salındığı bir sağlayıcı olarak bilinmektedir, motor trafiğinden daha fazladır ve bu nedenle de küresel iklim değişikliği ve/veya iklim felaketinin başlıca nedenidir. Yağmur ormanlarının büyük bir kısmı, mezbahanın belirlediği hayvanları besleyen bitki topluluğunu yetiştirmek için tahrip edilmektedir.
Bu durum tam bir delilik: Hayvanlar; et, süt, yumurta vb. için genellikle işkence çeker ve kesimhanelerin içinde ve dışınca acımasızca öldürülür. Açlıktan ölen insanlara beklemiş gıdalarla işkence çektirilmekte ve bu insanlar ölüme terk edilmektedir. Endüstriyel ülkelerde yaşayan insanlar, bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık için tehlikeli hayvanlardan elde edilen gıdaları kanser, kalp damar hastalıkları vb. gibi hastalıkların nedenleri olarak kabul etmektedir. Buna ek olarak çevre zarar görmekte ve iklim felaketi ile sonuçlanmaktadır. Ancak en önemli soru şu: Tüketicimizin davranışlarından ve insanlar, hayvanlar ve çevre için sonradan ortaya çıkan sonuçlardan kaynaklanan bu sorumluluğu almaya değer mi? Her birimiz, et, süt, yumurta ve hayvansal kökenli diğer ürünleri mağazada görüp satın alırken her gün hem hayvanların hem de insanların kaderini belirliyoruz. Mağazada her gün alışveriş sırasında en iyi şansı verip vermediğimize karar veririz. Hayvansal kökenli ürünler olmadan çeşitli, iyi planlanmış ve sağlıklı vegan beslenme ile insanlara, hayvanlara, çevreye ve kendimize en iyi şekilde yardım edebiliriz.
Dr. Ernst Walter Henrich (Ocak 2009)
Vegan nedir?
Neden vegan?
ProVegan.info’ya bağlanın: